Meer over soorten parels

Tahiti parels worden gekweekt in de Pinctada margaritifera oester en zijn er in voornamelijk zwart, grijs en groen.  De grootte begint rond de 8 mm tot 16 mm.

Zuidzee parels worden gekweekt in de Pinctada maxima oester. Het zijn de grootste oesters die er bestaan. Ze zijn voornamelijk wit of geel van kleur en hebben vaak een zilvergrijze gloed. Zuidzee parels beginnen bij een grootte van ongeveer 10 mm tot maximaal 20 mm. Het kan jaren duren om voldoende parels te verzamelen van dezelfde maat, kleur en kwaliteit om een collier te kunnen maken.

Akoya parels worden gekweekt in de Pinctada martensii oester. Ze zijn er vooral in wit maar ook in grijs, hoewel grijs vrij zeldzaam is. Akoya’s worden zelden boven de 10 mm gekweekt. Een kenmerk is de perfecte ronde vorm en mooie glans, maar ze kunnen ook barok zijn. Door vervuiling van de Japanse zee worden ze steeds moeilijker te kweken en dus steeds schaarser, vooral de grote maten.

Zoetwaterparels worden zoals al gezegd in mosselen gekweekt op de zogenaamde ’parelfarms’ en komen voornamelijk uit China. Door de verbeterende technieken worden ze steeds diverser en beter van kwaliteit. Ze worden gekweekt van ongeveer 3 mm tot 16 mm en in vele kleuren en vormen.