Meer over briljant en diamant

Briljant

Een Briljant is een Diamant die briljantgeslepen is. De briljant is het meest voorkomende diamantslijpsel omdat het de optimale lichtbreking heeft. Een Briljantslijpsel bestaat uit 58 facetten en is rond. Door de optimale verhoudingen van de moderne briljant komt de diamant volledig tot zijn recht doordat de maximale hoeveelheid licht weerkaatst wordt. Een goed geslepen briljant weerkaatst 99,9% van het licht dat daar binnen komt (zie figuur 1).

Ieder facet van de briljant heeft zijn eigen naam. Het bovendeel van de briljant (de kroon) heeft naast de tafel 32 facetten. De onderzijde van de briljant (het paviljoen) heeft  naast de kollet (evt. afgeplatte punt) 24 facetten. De cirkelvormige band rond het breedste deel van de briljant wordt aangeduid met rondist. Ieder facet heeft een eigen naam.

                 

Diamant en zijn kwaliteit

Diamanten worden na 4 criteria beoordeeld om tot een prijs te komen.
De criteria zijn de 4 C’s en houden in:
·          gewicht (carat)
·          kleur (colour)
·          zuiverheid (clarity)
·          slijpsel (cut)

Carat
Het gewicht van edelstenen wordt aangeduid als Carat (afgekort: ct. of crt.) (1 karaat = 0,2 gram) Het karaat wordt onderverdeeld in 100 punten en wordt altijd in twee decimalen uitgedrukt bv. 0,24 karaat of 24 punt.

Colour
Een zuivere Diamant is bijna kleurloos en zeer zeldzaam en zeer waardevol. Diamanten omvatten alle kleuren van het spectrum. Voor sieraden worden meestal witte diamanten gebruikt. Relatief veel voorkomende verkleuringen (zoals geel) laten de waarde van de diamant dalen. Zeldzame kleuren (zoals roze en blauw) zorgen daarentegen voor een waardestijging.

Internationaal wordt het volgende kleurenschema gebruikt:
·          D Fijnste wit+ (Jager)
·          D Fijnste wit (River)
·          E Fijn wit+ (Top Wesselton)
·          F Fijn wit (Top Wesselton)
·          G Wit (Wesselton)
·          H Licht getint wit+ (Top Crystal)
·          I Licht getint wit (Crystal)
·          J Getint wit (Top Cape)
·          K Getinte kleur (Cape)
·          L Getinte kleur (lichtgeel) (Yellow)

Clarity
Clarity is de zuiverheid van een geslepen Diamant. De steen kan zowel in- als uitwendig kenmerken vertonen. De categorieën zijn: FL, IF, VVS1, VVS2, VS1, VS2, SI, Pique 1, Pique 2, Pique 3. De beoordeling hiervan gebeurt door de diamantair of in laboratoria met de microscoop. Hoe zuiverder de diamant is, hoe hoger de prijs.
FL = flawness (loepzuiver)
IF = internally flawness (inwendig loepzuiver)
VVS = very very smal inclusions (zeer zeer kleine insluitsels)
VS = very smal smal inclusions (zeer kleine insluitsels)
SI = small inclusions (kleine insluitsels)
Piqué = met blote oog zichtbare insluitsels)


Cut
De cut bepaalt de breking en weerkaatsing van het licht in een diamant. In de natuur komt de diamant in een octaëdervorm voor. Door het slijpen van de facetten fonkelt de Diamant prachtig.